imageIeri, pe 4 Septembrie am anunțat disponibilitatea generală a Windows Server 2012. Ecosistemul IT trece printr-o transformare importantă – apar noi dispozitive touch, apar tot mai multe smartphone-uri, aplicații pentru aceste dispozitive, o explozie de date pe care aceste aplicații le consumă, și implicit apare nevoia de mai multă putere de procesare. În spatele tuturor acestor schimburi de date, procesări, stau servere. Se impunea apariția unui sistem de operare care să poată combina răspunsurile la cerințele de procesare, stocare și networking prin scalabilitate, automatizare, integrare și platforme adaptive pentru aplicații. Adică un sistem de operare pentru cloud. Despre asta vorbim în Windows Server 2012.

Ce aduce nou? Păi sunt mai multe direcții…

Virtualizare.

Hyper-V în Windows Server 2012 acum suportă până la 64 procesoare și 1 terabyte de memorie pentru Hyper-V guests, un nou format de HDD virtual VHDX cu o capacitate de până la 64 terabytes, și mai multă elasticitate.

VDI (Virtual Desktop Infrastructure)

Acum există trei modele de deployment la VDI: Pooled Desktops, Personal Desktops și Remote Desktop Sessions (fostul Terminal Services). Administrarea este mult simplificată printr-un singur punct de control pentru gestiunea, configurarea și instalarea multiplelor desktop-uri virtuale și sesiuni virtuale, cu SSO pe administrare. De asemenea, suportă medii de stocare ieftine precum cele atașate direct, eliminând nevoia de utilizare a SAN-urilor scumpe. Iar cel mai cool lucru la VDI în Windows Server 2012 mi se pare acum suportul pentru rich UI chiar în caz de bandă de net de calitate mai proastă, și suportul pentru USB și dispozitive multi-touch.

Networking

Rerutarea automată între mediile de stocare, server și rețea permite serviciilor de fișiere să rămână active cu un downtime minim. Iar Windows Server 2012 împreună cu System Center 2012 SP1 oferă o soluție end-to-end de Software Defined Networking pe implementări publice, private sau hibride de cloud.

Identity&Access Management

Windows Server 2012 aduce Dynamic Access Control și noi capabilități de deployment pentru DirectAccess.

Server Management & Automation

Găsim aici noi opțiuni pentru automatizarea și gestiunea unui ecosistem datacenter, inclusiv de gestiune a dispozitivelor conectate, fie că sunt fizice sau virtuale, la locație sau în locații multiple.

Platformă de aplicații, inclusiv aplicații Web

Acum puteți crea și instala aplicații direct la locație, în cloud sau în ambele deodată cu soluții hibride care funcționează în ambele medii. Windows Server 2012 aduce și Internet Information Services 8.0 și ASP.NET 4.5 .

Citiți mai multe despre capabilități, și blog post-ul lui Satya despre lansare.

1 Comment

  1. Mi l-am instalat si eu in masina virtuala – VMWare.
    Merge brici, se misca mai bine decat 2k8, porneste mai rapid, meniurile se deschid instant, la fel si power shell.
    Nu am inteles de ce cere neaparat 60gb la instalare. Dupa ce l-am instalat aveam liberi ~50gb pe partitie…. Pentru versiunea de test mi se pare putin ciudat.
    In rest ii fain, o sa dureze oleaca pana gasesc toate pe unde sunt :P. Niste CBTNuggets ar fi bine venite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment