imageWindows 8 este un sistem de operare nou, reproiectat. Windows 8 este gândit pentru touch, dar funcționează la fel de bine cu mouse și cu tastatură (uneori chiar mai ușor J). Windows 8 combină ce este cel mai bun din două lumi: fun-ul unei tablete cu productivitatea unui PC.

Frazele de mai sus le-am rostit de aproape 20 ori, la cursurile și prezentările de Windows 8 pe care le-am ținut. Frazele de mai sus reprezintă comportamentul și look&feel-ul Windows 8. Mai jos am să explic câteva din conceptele de bază, lăsându-vă pe voi apoi să îl descoperiți așa cum este. Frumos, rapid, fluid.

Ecranul de Start și Live Tiles.

imageWindows 8 vine cu un nou ecran de Start care conține niște chestii denumite Live Tiles (în română traducerea este Dale Active). Live Tiles-urile sunt de fapt fostele icon-uri care extrag informații din interiorul aplicațiilor (sau a contactelor – da, poți „lipi” de ecranul de Start și persoane de contact), informații pe care le afișează fără a porni aplicația. De exemplu în tile-ul de Mail vezi ultimul mail primit și numărul celor necitite, în tile-ul de Vreme vezi temperatura de afară cu o mică reprezentare grafică (ploaie, nori, soare), în tile-ul de Știri vezi ultimele știri cu tot cu poze etc. Să explicăm puțin și ecranul de Start. La Windows 7 aveai butonul de Start în care aveai „lipite” aplicații folosite des sau lipite manual de către utilizator. La Windows 8 butonul de Start se transformă în ecran de Start pe care sunt „lipite” Live Tiles care afișează informațiile care te interesează.

Aplicații uimitoare, preinstalate.

imageAvem o serie de aplicații uimitoare preinstalate pe Windows 8 – People, Weather, News, Internet Explorer 10 (în două versiuni, una de ecran de Start cealaltă de desktop), Desktop (desktop-ul clasic de Windows 7 cu tot cu aplicațiile de Windows 7 este acum la un click sau la o atingere distanță) și multe, multe altele. Ce este foarte mișto este că poți share-ui conținut din interiorul aplicației fără a o părăsi. În Windows 8 ai o jucărie denumită Charms – Charms se apelează făcând swipe din dreapta (sau ducând mouse-ul în colțul dreapta sus). Prin Charms controlezi tot sistemul de operare din orice punct/loc ai fi – poți căuta aplicații, setări, contacte, poți Share-ui orice din orice aplicație în orice aplicație (care permite J), poți reveni la ecranul de Start, poți proiecta pe ecrane Wi-Fi etc. Aplicațiile Windows 8 share-uiesc conținut între ele, și comunică între ele. Multitasking ADEVĂRAT. Revin pentru o secundă la Desktop – la Windows 8 și Windows 8 Pro, dincolo de aplicațiile din Windows Store poți rula orice aplicație Windows 7 – compatibilitatea este acolo. În plus, aplicațiile Windows XP pot fi virtualizate cu Hyper-V în Windows 8 Pro.

Conectarea la Cloud.

imageDintre toate scenariile, este scenariul meu favorit. În Windows 8 ai două tipuri de conturi: contul local sau de rețea, și contul Microsoft. Contul Microsoft este fostul cont Hotmail/Passport/Windows Live. La care s-a adăugat billing-ul pentru serviciile pe care le poți achiziționa (XBOX Live, Skydrive, Skype etc). Ei bine, când te loghezi cu contul Microsoft pe un device cu Windows 8 (indiferent dacă acesta este Windows 8, Windows 8 Pro, Windows RT) ți se mută TOATE setările, istoria browsing-ului, setările aplicațiilor, conexiunile la rețele sociale (la Facebook, la LinkedIn – de ex când te muți pe un calculator nou, aplicația People începe să își tragă singură contactele de Facebook local), fișierele personale etc. Look&feel-ul se mută cu tine, inclusiv background-ul. Pe un device cu Windows 8 poți avea oricâte conturi Microsoft, deci când dai tableta din mână la prietenă/mamă/copil și se va da pe net nu îți va vedea setările sau site-urile (și te va iubi în continuare). Cum se face toată această sincronizare? Prin SkyDrive, serviciul de storage al Microsoft care oferă gratuit 7GB și pentru care mai poți cumpăra spațiu.

Productivitate.

imageÎn Windows 8 ai în continuare ecranul Desktop, cu toate aplicațiile de Windows 7 care funcționează pe el. Și cu cele de Windows 8. Ai compatibilitate full cu Windows 7. Ai aplicații noi. Ai porturi USB la care conectezi ORICE periferic și FUNCȚIONEAZĂ – în prezentări am folosit vechiul meu clicker de 10 ani pe care când l-am conectat a funcționat fără să îmi afișeze informații de instalare ETC. Windows 8 este super-prietenos din acest punct de vedere.

Ediții.

Există două ediții de Windows 8: Windows 8 și Windows 8 Pro. Am scos ediții gen Starter, Home Basic, Ultimate. Am lăsat lucrurile simple. Windows 8 este proiectat pentru acasă, Windows 8 Pro pentru business. La ambele sisteme ORICE LIMBĂ DISPONIBILĂ (gen engleză, română, maghiară, spaniolă – ca să evit confuziile J) este GRATUITĂ. Avem language packs care se descarcă GRATUIT. How cool is that? La Windows 8 Pro am adus în plus facilități din Ultimate, gen BitLocker (criptarea integrală a HDD-ului) sau BitLocker to Go (criptarea integrală a memory stick-urilor). Windows RT este o ediție specială de Windows care vine PREINSTALATĂ pe tablete cu procesoare ARM, și care nu poate rula decât aplicații din Windows Store, dar are Microsoft Office 2013 Home&Student RT preinstalat.

Prețuri, promoții.

Vă invităm în magazine să vedeți super-device-urile cu Windows 8 pe care partenerii noștri le-au creat. Sunt extrem de multe. Vorbeam cu Cosmin Mirea de la Intel (Maiden cum i se mai zice J) și îmi arăta că vin 110 modele de ultrabook-uri noi acum. Doar ultrabook-uri! Gândiți-vă la câte laptop-uri, laptop-uri cu touch, tablete, tablete cu tastatură, desktop-uri, all-in-one-uri vor apare. Diversitatea este URIAȘĂ. Și pentru că vrem ca lansarea de Windows 8 să vă bucure, vă aducem câteva promoții împreună cu partenerii noștri:

 • Primii clienți de calculatoare cu procesoare Intel cu Windows 8 preinstalat vor putea primi GRATUIT din partea Microsoft un card de 12 luni Internet de la Vodafone – promoția nu se va putea cumula cu alte oferte (cum este cea de mai jos J). Detalii AICI.
 • În seara zilei de 26 Octombrie, începând cu ora 19.30, clienții a trei magazine – Media Galaxy Băneasa Feeria, Flanco Sun Plaza și Domo din AFI – vor putea primi XBOX-uri gratuit sau vouchere de 350 lei la calculatoarele achiziționate cu Windows 8. Numărul premiilor este FOARTE limitat, deci dacă aveți chef de un business bun, înființați-vă la 19.30 la aceste magazine!
 • În continuare funcționează promoția de 14,99 EUR pentru Windows 8 Pro Upgrade online la fiecare calculator achiziționat cu Windows 7 preinstalat de la orice partener. Detalii AICI.
 • Începând cu 26 Octombrie pentru o perioadă limitată Windows 8 Pro Upgrade va putea fi achiziționat online de la Microsoft pentru doar 29,99 EUR. Detalii AICI.
 • Începând cu 26 Octombrie pentru o perioadă limitată Windows 8 Pro Upgrade va putea fi achiziționat de la partenerii Microsoft din România (diferența de mai sus este că licența este transferabilă, are media etc) pentru doar 59,99 EUR.

27 Comments

 1. scrii unele texte asa faine dar cand bagi unu de asta cu marketing imi vine sa ma sui pe pereti :d
  in alta ordine de idei, un windows 8 oem se poate cumpara doar de la partenri gen emag? sau se poate si direct online de la microsoft?

 2. Tudor, cum demonstrez ca am licenta Vista valabila? Asta in cazul in care vreau ultima varianta, ceea cu 60 EUR.
  Ca am licenta primita impreuna cu un Tecra S5 cumparat in 2007.

 3. Folosesc Windows 8 cam de o lună, şi încă nu m-am obişnuit cu el. Trecerea de la Star Menu la moul ecran de Start (plus faza cu mouseul în colţul ecranului) e puţin mai grea decât aş fi crezut.
  De asemenea aştept să văd mai multe aplicaţii în Store.

  Şi evident aştept să aducă odată Microsoft şi Xbox Live în România. Pentru că mi-a luat ceva până am reuşit să mă conectez cu contul de Xbox (făcut pe UK) în Windows 8 (care îl configurasem pentru România, cu location şi alte nebunii).

 4. @Bogdan: Marketing, ne-Marketing, sales, ne-sales, pe moment am un trafic bun :). Și l-am scris din experiența proprie. Da, este subiectiv pentru că sunt Consumer Marketing la Microsoft, dar cine nu mă crede să testeze.
  @Zsolt: o ai originală? Atunci oferta de 59,99 EUR este pentru tine 🙂
  @zidanne: mai găsești licențe de 7 :). Dar licența de Windows 8 Pro Upgrade este în magazine la approx 270 lei; din Ianuarie vine la prețul ei adevărat, prețul promo e până atunci. Deci merită să cumperi acum.

 5. @Tudor Galos din pacate nu-mi pot upgrada i7-le (am vreo 2)…. 8-ul e prea touch pentru mine. Daca vreau touch imi iau Android.
  Deja am gasit in UAE win 7 la pret de upgrade (din motive ce nu tin de mine linuxul nu mai e “bun”).
  Windows 8? Dupa SP2 sau cand actualele rajnite vor fi outdated (care vine prima).
  Asa ca, pentru orice eventualitate, o sa fac un stoc de 2-3 licente, just in case 😉

 6. Intrebare: Pot sa cumpar licenta de upgrade acum si sa o aplic la anul, sau chiar mai tarziu? Ma gandesc sa imi schimb laptopul, dar undeva in ianuarie-februarie. E foarte posibil sa iau ceva cu 7-le preinstalat, nu cred sa se actualizeze toate ofertele pana atunci, si nici nu mi-e clar daca va mai fi in vigoare promotia cu 14.99.

  Si 2: la optiunea de 29.99 euro link-ul ma duce catre o oferta de 39.99 USD. Este o varianta valabila pentru Romania?

 7. @zidanne: vezi că Windows 8 merge la fel de ușor cu mouse și cu tastatură. Am două laptop-uri cu Windows 8, niciunul nu este touch, mă descurc cu viteză mult mai mare decât în Windows 7.
  @Sorin: da, poți. Promoția cu 14,99 EUR are și ea o valabilitate redusă, vezi http://www.windowsupgrade.com . Versiune full retail nu există, doar upgrade

 8. Windows 8 e ok. Din păcate încă are câteva bug-uri enervante existente de când lumea (nenorocirea aia de focus furat!), unele apps built in (gen Music sau Video) nu funcționează din cauze de copyright (pentru că, nu-i așa? banii românilor nu sunt buni; în plus, nu putem face pirateria să scadă în zonă).

  Am făcut o listă cu ce mi-a plăcut și cu ce nu mi-a plăcut aici: http://www.iamntz.com/3499

 9. “Windows 8 vine cu un nou ecran de Start care conține niște chestii denumite Live Tiles (în română traducerea este Dale Active)”
  Cum ar putea sa-mi foloseasca chestia asta “cool” in cele 9-10 ore cat pierd zilnic la calculator ca programator?

  “La Windows 7 aveai butonul de Start în care aveai „lipite” aplicații folosite des sau lipite manual de către utilizator. La Windows 8 butonul de Start se transformă în ecran de Start pe care sunt „lipite” Live Tiles care afișează informațiile care te interesează. ”
  Pai cat sunt la birou nu ma intereseaza nimic din ce afiseaza “tiles”-urile alea, alea imi foloseasc abia in wkd cand stau acasa (pana la urma au totusi o utilitate). Si nu cred ca in urmatorii ani in acest super “start-menu” voi vedea integrate Jira, TeamCity sau orice alta chestie echivalenta lor. Eu in 5 zile de win 8 nu am reusit sa-i gasesc ceva util (probabil sunt unul dintre “putinii”)
  In concluzie, poate o fi util pe tablete, dar tot nu as risca sa “investesc” in asa ceva.

 10. @Vlad: și eu sunt tot programator și găsesc ecranul de start mai util decât vechiul meniu de start. Sigur, ar fi putut face căutarea mai utilă (de exemplu ar fi putut „unifica” astea trei categorii), dar, overall, mi se pare un pas înainte.

  Pentru Jira, dacă nu găsești nici o aplicație, poți descărca visual studio express (gratuit) și îți faci propriul widget (c++/c#/javascript). Nu cred că este extrem de greu să faci un fetch, indiferent dacă știi sau nu unul din aceste limbaje 🙂

 11. N-am avut o licenta windows originala pana acum dar as vrea sa fac acest pas.

  Vreau una care sa fie standalone (sa nu fiu legat de cumparare ceva calculator, hardware). Am inteles ca win8 nu o sa existe in varianta retail. Deci optiunea urmatoare ar fi varianta OEM.

  Din ce am inteles din termenii de licentiere de aici (http://personaluselicense.windows.com/en-US/default.aspx) pot sa transfer licenta pe un alt calculator de-al meu (intentia e ca in urmatorul an sau 2 sa-mi schimb poate si componente la calculator – in principal motherboad si procesor). Deci nu este legata de hardwareul pe care se instaleaza prima oara. Ce nu este clar e cum. Exista doar fraza: Anytime you transfer the software to a new computer, you must remove the software from the prior computer. Deci trebuie in prealabil sa dezinstalez, schimb componente, reinstalez? Eventual si cu vreo updatare online a acestui lucru? Ce facem daca moare placa de baza si o schimb? Mai e valabila licenta?

  Nu am gasit nicaieri niste precizari clare ale acestui tip de problema. Cand decizi ca inglobezi in varianta OEM si fosta varianta full retail cred ca ar trebui mai multe clarificari in aceasta directie. Dar deocamdata toate discutiile sunt axate pe partea de features & stuff.

  Sper sa ma poti ajuta cu niste raspunsuri. Mersi.

 12. @tudor: daca imi fac upgrade de la un win 7 32 biti la un win 8 pro 32 de biti si in viitor o sa vreau sa fac trecerea la 64 de biti, trebuie sa mai platesc ceva? sau este aceeasi licenta?

 13. @nitel offtopic Am niste licente de 7 la care activarea este limitata in anumite zone ale planetei (orientul milociu si africa – le-am cumparat de nevoie – hdd-uri bulite, o sa vad ce fac cu garantia cand ajung pe la service) Dat fiind faptu ca deja le-am activat deja in zona care trebuia, daca ma apuca nevoia de reinstall pe aceeasi masina prin sudul extrem al Americii sau printre pinguini voi intampina vreo problema?

  multumesc

 14. Promotia de upgrade 29,99 EUR e valabila si pentru companii? In aplicatia de upgrade nu pot trece nicaieri firma, nu vreau sa ma trezesc cu cheltuieli pe care sa nu le pot deduce.

 15. @bruzli: upgrade-ul de 59,99 se poate instala doar pe un calculator cu Windows XP, Vista sau 7 original. El face upgrade către WIndows 8 Pro. Fiind pachet, tu poți muta licența de pe un calculator de pe alt calculator. Dar calculatorul pe care îl muți trebuie la rândul lui să aibă o licență de SO de bază Windows XP, Vista sau 7.

 16. Cum ne putem loga cu alt cont in skype windows 8.Explic:M-am logat in skype pe windows 8 instalat din ,,Store,, cu un cont Microsoft si doresc sa ma loghez cu alt cont pe care il am in desktop pentru a-mi sinconiza lista cu prieteni.Cum pot face asta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment