Am făcut demult 10 ani în care am luptat non-stop cu ceea ce înseamnă piraterie în România, alături de mulți, mulți alții: colegi, prieteni, parteneri, clienți. Am scris nenumărate articole despre ceea ce înseamnă riscurile pirateriei. Despre percepții și despre de ce trebuie să ne mutăm în zona civilizată și să renunțăm la „vechile” practici.

Știu că sunt idealist, știu că visez, dar știu că tot ceea ce fac vine să susțină această luptă împotriva pirateriei digitale. Colegii mei de asemenea continuă lupta, alături de autorități, parteneri, clienți.

Am să recapitulez câteva dintre temele pirateriei:

Pirateria costă.

Ce ne spune un studiu IDC din Martie 2013:

 • unul din trei consumatori riscă să își infecteze device-urile cu malware
 • Trei din zece companii se expun aceluiași risc.
 • 78% din programele descărcate de pe website-uri sau rețele P2P includ spyware
 • 36% conțin troieni și adware.

Practic, descărcând un software de pe Torrents, joci ruletă rusească. Te trezești cu cardul golit de o sumă ce este cu mult peste costul sistemului de operare piratat. Să vă explic acum tehnic pentru cei care nu cred: Windows are un sistem care verifică integritatea fiecărei componente a sistemului de operare. Inclusiv a componentei de activare. Ca să „hack-uiești” Windows, trebuie să alterezi componenta de activare. Ca să poți porni sistemul de operare, trebuie să poți dezactiva sistemul de verificare a integrității. Și din acest moment utilizatorul de software piratat este le mâna creativității hack-erului care pune soft-ul pe torenți: malware, spyware, key-loggere (pt neinițiați: vi se fură date personale, credit cards etc), soft-uri care îți transformă calculatorul în unealtă de atac pe Internet etc.

Doar un software original te protejează de genul acesta de mizerii! Să folosești un software piratat este ca și cum ți-ai pune pe mașină frâne făcute pe vapor: funcționează, dar când nu funcționează te doare. Rău.

Pirateria se pedepsește.

Cu amendă penală sau cu pârnaie. Vedeți aici trei testimoniale ale unor companii prinse cu pirateria: UNU, DOI, TREI. De asemenea, legile se aplică și pentru utilizatorii de acasă, chiar dacă aceștia nu conștientizează pentru moment acest lucru. Să cităm din Legea nr. 161/2003, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, Titlul III – Prevenirea și combaterea criminalității informatice:

”(1) Ori de câte ori pentru descoperirea şi strângerea probelor este necesară cercetarea unui sistem informatic sau a unui suport de stocare a datelor informatice, organul competent prevăzut de lege poate dispune efectuarea unei percheziţii.

(2) Dacă organul de urmărire penală sau instanţa de judecată apreciază că ridicarea obiectelor care conţin datele prevăzute la alin. (1) ar afecta grav desfăşurarea activităţii persoanelor care deţin aceste obiecte, poate dispune efectuarea de copii, care pot servi ca mijloc de probă şi care se realizează potrivit art. 55, alin. 3.

(3) În cazul în care, cu ocazia cercetării unui sistem informatic sau a unui suport de stocare a datelor informatice, se constată că datele informatice căutate sunt cuprinse într-un alt sistem informatic sau suport de stocare a datelor informatice şi sunt accesibile din sistemul sau suportul iniţial, se poate dispune, de îndată, autorizarea efectuării percheziţiei în vederea cercetării tuturor sistemelor informatice sau suporturilor de stocare a datelor informatice căutate.

(4) Dispoziţiile din Codul de procedură penală referitoare la efectuarea percheziţiei domiciliare se aplică în mod corespunzător.”

Legea există. Când și cum se aplică este la latitudinea autorităților. Pe scurt, când vă mai lăudați ca piratați, uitați-vă care vecin vă iubește și care nu, căci s-ar putea să vă treziți cu poliția la ușă.

Pirateria te costă PE TINE.

Plata drepturilor de autor pentru conținut digital – software, muzică, lucrări scrise etc – aduce bani la bugetul de stat. Asta în primul rând; bani din care se pot face șosele, grădinițe, școli etc. IDC Economic Impact Study din 2010 arată că o scădere cu 15% a ratei pirateriei ar duce aproape 1mld$ la bugetul de stat, și ar crea peste 6.000 noi locuri de muncă.

Știu că cifrele de mai sus nu contează pentru majoritatea dintre noi. Sloganul „să moară capra vecinului” este definitoriu ca valoare națională pentru moment. Și totuși din acei bani bunicii voștri sau ai prietenilor/apropiaților voștri ia pensia. Șomerii își iau șomajul (și nu dau năvală peste voi în casă să vă prade lucrurile). Sunt plătiți polițiști, doctori, etc. Ăia care de bine de rău vă apără tărtăcuțele și vi le repară când vi le spargeți.

Concluzie: rata pirateriei scade de la an la an. Încet, dar scade. Însă persistă problema percepției privind drepturile de autor – și anume că ele pot fi ignorate. Ce este cel mai trist este că văd acest lucru la oameni care beneficiază direct de aceste drepturi de autor: bloggeri, onlineri, creatori de conținut digital, artiști. Când îi văd că vorbesc de software piratat, de filme piratate, când îi văd că se laudă cu ultimele măgării torrent-ate stau și mă întreb cât de multă prostie poate să existe pe Pământ. Pentru că tocmai ei invită la piratarea conținutului LOR. De ce să nu le fur eu conținutul dacă și ei fură?

10 Comments

 1. Tudor, faci o confuzie în ultimul tău paragraf, cel cu link-ul către articolul meu. Eu credeam că fusesem clar în el, dar repet: nu m-a deranjat că mi-a furat articolul. M-a deranjat că şi-a pus numele LUI în el. Părerea mea despre piraterie o găseşti aici; cea despre plagiat aici.
  Pirateria nu egal plagiat. Două chestii diferite. Plagiatul înseamnă să-ţi însuşeşti drepturile de autor asupra unui bun. Pirateria înseamnă doar să le încalci. Zic şi eu, înainte să creadă lumea că exemplul de ipocrizie pe care l-ai dat ar fi chiar valid. 🙂

 2. Cred ca faci o confuzie.

  Persoana de pe pagina care mai discuta ocazional despre torrents nu e Razvan.

  Eu mai discut ocazional despre un film luat de pe torrents, doar ca eu nu m-am plans vreodata ca mi-au furat/copiat altii continutul. M-am multumit ocazional sa arat cu degetul si-atat.

 3. Chestia cu pirateria te costa pe tine, este un bullshit cat Casa Poporului. Zau, e praf in ochi.
  Daca tu zici “Plata drepturilor de autor pentru conținut digital – software, muzică, lucrări scrise etc – aduce bani la bugetul de stat. Asta în primul rând; bani din care se pot face șosele, grădinițe, școli etc”
  Tu chiar crezi ce scrii acolo?
  Pe acelasi principiu, nu ar trebui lumea sa se lase nici de fumat, ca doar aduc bani la buget de unde se fac acele scoli, gradinite, sosele.
  Un lautar, canta la nunta/botez/priveghi de fiecare data cand vrea bani. Ca o inregistreaza, dupa care el se poate lasa de munca si banii sa vina singuri, nu pot fi 100% deacord.
  Adica muzica lui (indiferent ca e buna sau proasta) o aud la radio pe gratis. Dar daca o aud de pe CD, gata sunt bun de puscarie, pentru ca EU am facut efortul, sa caut , sa copiez, si sa inregistrez un CD, cu muzica lui? Si daca muzica lui e proasta, si nu da nimeni 2 lei pe ea, statul nu pierde bani?
  Dar statul nu pierde bani cu CURVELE care au sute de amenzi care insumate ajung la zeci si sute de mii de euro?
  Daca eu trec pe rosu cu masina de 10 ori intr-o noapte, si nu m-a prins politia, inseamna ca m-am imbogatit cu 5000 de lei, (pentru ca nu am platit amenzilte? pe care oricum nu le-am primit?) Gata acum stiu cum sa fac bani: intorc pe linia continua, trec pe rosu. Si daca nu ma prinde politia, inseamna ca banii se pun pentru mine?

 4. Daca am renuntat la produse piratate si am trecut pe open source LINUX si alte lucruri gratuite. Acum aduc bani la buget sau trebuie sa merg sa cumpar produse Microsoft?
  Faptul ca acasa 99,9(9) % dintre romani au Windows piratat nu deranjeaza ?Sau e ok pentru ca fiind deja scoliti in utilizarea Win si alte produse Microsoft, firmele angajatoare (inclusiv statul) vor merge pe aceste solutii soft pe care oamenii stiu deja sa le utilizeze pentru a nu investi in traininguri suplimentare? Asa ca mai bine verificam firmele.
  Nu sunt de acord cu pirateria dar asta e un articol jenant. Sincer. Inteleg pozitia in care te afli dar poate te citesc oameni care gandesc si e rusinos.
  Cat despre troieni/bau-bau/boogeyman/rococo/balaurul………..

 5. @Mihai: tâmpenia asta cu 99,99% din români fură nu este neapărat adevărată. Procentajul este cu mult mai mic. Cât despre ce zici tu că este „bau-bau”, este „bau-bau” până când te lovește pe tine. După care este „băga-mi-aș ABC”.

 6. @Tudor: Ok, am exagerat. Tudor, eu nu sunt de acord cu pirateria. Stiu ca multi romani chiar nu-si permit achizitia unui sistem de operare licentiat dupa ce si-au luat sistemul
  Pe la inceputuri, comerciantii din IT romani, livrau sistemele hardware cu sisteme de operare fara licenta. Omul a crezut ca un soft nu poate costa si asta i s-a intiparit in minte. Nu stiu de ce nu aveti mai multe parteneriate cu furnizorii de sisteme hardware.
  Bau-bau ramane bau-bau daca te pricepi cat de cat.
  Primul pas catre sistemele de operare gratuite, cel putin in perceptia consumatorului, s-a facut: Windows mobile.

 7. Nici eu nu-s de acord cu pirateria dar intr-adevar articolul e jenant. Ca ai sau n-ai licenta tot te umpli de troieni si de virusi pentru ca, se stie, Microsoft mentine de ani buni un sistem defectuos pentru a intretine o industrie intreaga a reparatiilor si a serviciilor. Sa nu uitam ca pe Windows s-au inventat virusii.
  Faptul ca s-a ajuns la halul asta de piraterie este pentru ca Microsoft a incurajat indirect acest lucru. A calificat generatii intregi de persoane care in loc sa invete sa fie cinstiti au ajuns niste infractori pe principiul si ceilalti fura. Pe Windows s-a inventat pirateria.
  Toate pagubele, atacurile,furturile de date,virusi devastatori se manifesta acolo unde e preponderent Windows si utilizatori de Windows care au impresia ca next,next e un lucru bun.
  Si in scoli iti cer profesorii referate in Word si daca le spui ca n-ai iti dau ei un cd cu un office. ECDL e o certificare Microsoft si nu o certificare a cunostiinetlor in calculatoare. Pentru multi nu exista editor de text ci Word, nu exista calcul tabelar ci Excel. Si cu asta ii prosteste din scoli.
  Este inadmisibil sa conditionezi actul de educatie al unui copil de un produs al unei firme anume.
  De ce in lumea open/free software nu exista asa ceva ? de ce in lumea open/free software sunt oameni cinstiti si creativi ? De ce un un sofer utilizator de Linux stie ce definitia unui sistem de operare iar un programamtor de Windows nu ? Pentru ca exista persoane care nu pun botul la porcariile corporatiste unde ti se cer o gramada de bani pe lucruri proaste.

 8. Dacă ai luptat contra pirateriei 10 ani non-stop, și tot nu ai reușit să izbândești, n-ar fi fost mai bine – hai să nu zic să-ți alegi alt adversar, dar măcar să mai faci pauze?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment