leninquoteAș fi vrut ca acum 20 ani când trudeam pe băncile școlii încercând să înțeleg ceva din noua învățătură post-Decembristă în care portretul tovarășului fusese dat jos, în care nu începeam orele cu imnul Republicii și în care nu mai învățam pe de rost sinistrele ode dedicate întâiului fiu al țării și a cretinei sale chimiste, să existe cineva care să îmi explice ce se întâmplă, de ce învăț, pentru ce învăț. Cineva dincolo de părinți, bunici și profesori care ne explicau că trebuie să învățăm ca să o ducem bine și să nu devenim muncitori, șoferi, instalatori, electricieni – meserii pe care astăzi cu greu găsim specialiști.

Astăzi avem bloguri, site-uri, ziare online, forumuri, Facebook, Twitter, acces la toate aceste resurse de pe telefonul mobil – și noi o ardem pe Candy Crush Saga și pe Farmville.

Oricum, ceva merită să rămână scris – învățăturile unui fost elev pentru actualii și viitorii elevi ai patriei. Sfaturile mele, utile sau inutile, pe care sunteți invitați – părinți și elevi care îmi citiți blogul – să le parsați prin filtrele personale.

Învățați, învățați, învățați.

Citatul atribuit lui Lenin, dar care dincolo de poza de mai sus nu are nicio legătură cu el, este mai actual ca niciodată. Știu că elevii din ziua de astăzi nu au modele de învățătură – nu găsim un singur exemplu cu „Gigel a învățat, a luat numai 10 și uite acum ce Lamborghini are”. Însă majoritatea celor care nu învață devin ratați. Excepțiile – proști de bubuie, sau dimpotrivă, genii neînțelese – sunt prezentate la televizor și au așa mare parte de vizibilitate tocmai pentru că sunt excepții. Au avut noroc sau nu, contextul i-a ajutat (de citit Outliers a lui Malcolm Gladwell – indiferent de vârstă).

Învățați chiar și cretiniile care sunt puse pe masă de profi cu IQ-uri double digits. Nu pentru că o să vă ajute cândva, ci pentru că trebuie să vă antrenați mintea să acumuleze informație pe care să o folosească în situații de viață. Nu aveți cum să performați în această lume cu o minte neantrenată.

Competiționați

Olimpiade, concursuri școlare, competiții sportive. Fiți acolo! Competiționați! Nu există „toată lumea câștigă”, există doar câștigători și învinși. Odată ce prinzi gustul competiției îți va fi mult mai ușor să înveți cât de greu este să câștigi, să obții ceva. În plus vă pregătește pentru ceea ce urmează.

Generația noastră a fost norocoasă. Am competiționat la nivel local, maxim regional. Eram miez în orășelul meu, olimpic, și când am venit în București mi-am dat seama că eram pielea pendulii. Am ajuns la facultate într-o grupă de olimpici de lot. Enough said. Revenind, generația noastră a fost norocoasă – acum ne dăm seama că datorită globalizării competiționăm cu talente din America, Europa, dar mai ales Asia. Și competiția este dură, și va deveni mult mai dură.

Copiii de astăzi se vor lupta corp-la-corp cu geniile din China, India, Taiwan, Thailanda, Europa, America Latină, America de Nord. Globalizarea îi aduce deja față-în-față. Este obligatoriu copii să fiți antrenați. Intrați în toate competițiile, învățați să câștigați, să pierdeți, să munciți pentru victorie. Doar așa veți fi în stare să înțelegeți că lucrurile nu vin pe tavă niciodată. Părinți, nu fiți „pussies”. Gândiți-vă că dacă îi repetați copilului că toată lumea câștigă într-un concurs îl veți pregăti pentru o carieră de succes de majordom. În ziua de astăzi trebuie să fii cel mai bun. Și pentru asta trebuie să muncești:

The fight is won or lost far away from witnesses – behind the lines, in the gym, and out there on the road, long before I dance under those lights. – Muhammad Ali

Faceți sport

Oroarea mea în gimnaziu și liceu era să fac sport. Sălile nasoale, friguroase, faptul că trebuia să te schimbi, vestiarele infecte, aparatele devastate te făceau să te simți oribil. Uram orele de sport cu pasiune, și nu eram singurul. Astăzi regret din tot sufletul prostia mea. M-am apucat de culturism prin clasa a XI-a (extrem de târziu) și în facultate m-am lăsat. Acum mă lupt cu kilogramele, și îmi dau seama cât de prost am fost.

Însă mă înfior când văd cât de proști sunt părinții în ziua de astăzi, și cât de prost este sistemul de învățământ. Orele de sport sunt cheie pentru sănătate. Infarctele și accidentele cerebrale la tinerii de 30 ani au explodat. Stresul, lipsa de mișcare sunt catalizatoare. Însă lipsa orelor de sport a ajutat. Oamenii devin din ce în ce mai sedentari. Lipsa mișcării în copilărie este devastatoate – și părinții totuși își scutesc copiii de la orele de sport.

Nu vă zic de alcool, droguri, țigări, sex că pentru asta aveți părinți. Să vă dea materie primă sau să vă explice :). Dar orice tâmpenii veți încerca – căci veți încerca – nu exagerați. Cu orice exagerați acum vă devastați. Și lumea este plină de devastați. Țineți minte, trebuie să fiți winneri – să aveți cea mai tare carieră sau cel mai tare business, cea mai mișto gagică sau gagiu, cele mai mișto familii, cele mai mișto vacanțe și în general o viață care să vă satisfacă. Nimic nu se face singur, pentru orice chestie mică trebuie să munciți. Și da, cu toate că IT-ul a automatizat o mare parte din activități, voi va trebui să munciți mult mai mult ca generația noastră. Pentru că veți competiționa direct cu Asia.

6 Comments

 1. Cum a spus Nelson Mandela “Sport has the power to change the world…” . Eu încă mai sper că un corp armonios dezvoltat și o minte ageră și antrenată va reuși să schimbe sistemul de învățământ. Să fie lăsați repetenți toți nesimțiții care nu învață și să nu mai fie tolerată debandada asta din școli.

 2. Poate la fel de important ca invatatura + competitiile este faptul ca in gimnaziu/liceu/facultate ai posibilitatea de a relationa, a-ti face prieteni, poate chiar parteneri de afaceri, cu care poti ramane toata viata. Nu sta singur(a) intr-o banca, nu te izola. Mingle, dezvolta-ti personalitatea, alege-ti prietenii “pe spranceana” si dezvolta-ti aptitudinile alaturi de ei.

  Si distreaza-te! 😀 🙂

 3. bine scris.
  as adauga la final:

  Si fiti multumiti de voi insiva, atat timp cat stiti sigur ca incercati, ca va luptati. Poate nu o sa ajungi cel mai tare – intotdeauna se gaseste unul mai tare – dar o sa fii bine. Procentual asa sunt sansele, daca ai ghinion cu vreo piedica majora in viata – asta e viata, important e ca tu ai dat ce ai putut.
  Cine incearca sa fie absolut cel mai bun mereu are in fata o viata de frustrare si stres. ( banuiesc, n-am de unde sa stiu sigur, dar cunosc un exemplu tragic )

 4. Pingback: Linkuri de weekend
 5. Articol bun , dar din pacate aceste sfaturi lipsesc cu desavarsire , fix de la cea mai importanta sursa – familia – care ramane principalul factor de influentare a copilului.

  Dintr-o mama denaturata , un tata absent si o bunica alienata, ………copilul ala ….. ce ar putea sa iasa?!

  R: cocalarul care da peste tine in trafic , puscariasul , somerul , de maine !

  Exista destule exemple…. apropo de asta : la muzeu o mama cu copilul ei de 4-5 ani …facea o galagie copilul ala ,tipa la maica-sa si la taica-sau in toate felurile iar astia nu faceau nimic , stateau si se uitau la el ca 2 boi , mai rau , chiar il incurajau. Si la un moment dat o femeie de acolo le spune parintilor sa faca ceva cu copilul astora pentru ca toata lumea asculta la ghid si nu se mai intelegea nimic. Si sa vezi ce raspunde maica-sa , cica : “eu nu imi cert copilul pentru ca nu vreau sa ii stric personalitatea! ” :)))))))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment