imageVăd în continuare mulți români care fac greșeli atunci când vor să ajungă în State să viziteze sau să facă cumpărături. Această serie de articole este dedicată celor care vor să scoată totul dintr-o vizită în State – distracție, cumpărături, turism, condus etc. Dar… ca să savurezi toate acestea în primul rând trebuie să ajungi acolo.

Nu am să scriu aici ce trebuie să faci procedural pentru a obține viza, acest lucru este detaliat cu tot cu câteva recomandări AICI. Ceea ce vă pot eu însă spune sunt câteva sfaturi de bun simț:

 • citește cu atenție, recitește, apoi citește din nou. Fii atenți la fiecare detaliu din cererea de viză. Este păcat să fii rejectat la viză din cauza unor greșeli.
 • fii onest, cinstit și deschis. În special la interviul de viză, acesta este secretul. Răspunde clar și onest. Știu că pare ceva uzual să răspunzi clar și onest dar nu aveți idee câți români o dau în bălării la o întrebare simplă.
 • la interviu trebuie să demonstrezi de ce vrei să te întorci în România, ce te ține aici. Poate fii un job cool, un business bun, o familie iubitoare. Trebuie să fii factual nu emoțional („I love my little country like a flower loves the touch of a water drop early in the morning” – NU). Să ai pregătite câteva documente (copii, nu originale) ce dovedesc dorința de a rămâne în țară – copie după certificat de căsătorie/ naștere copii, copie după adeverință de salariu, extras de cont personal, extras de cont al business-ului etc.
 • poți avea norocul să ai interviu cu un ofițer OK sau cu un ofițer mai dur/ dură. Nu fi bădăran, nu încerca să fii șmecher, nu încerca să „îl faci” / „o faci”. Nu ține la americani cu șmecheria.
 • încearcă să nu scoți din tine mizerii rasiale gen „dar de ce le dați la toți africanii viză și pe noi ne chinuiți aici?”. În cel mai bun caz vei reuși să obții un ban permanent în US. Orice cetățean dintr-o țară care nu are Visa Waiver trebuie să treacă prin ce treci tu.
 • interviul de viză nu diferă cu nimic de un interviu de job. Mai mult, s-ar putea să vezi cum arată un interviu de job profesionist. Fii respectuos, fii precis, răspunde onest și cel mai probabil totul va fi bine.

Odată obținută viza trebuie să te ocupi și de detaliile de călătorie (pe vremuri trebuia deja să ai flight plan-ul la interviul de viză, acum nu cred că mai trebuie). Recomandarea supremă: încearcă să NU schimbi avionul în State, încearcă să ajungi la destinație direct din Europa. Serviciile aeroportuare în State nu sunt printre cele mai bune din lume, și este extrem de obositor să schimbi un avion în State. Dar dacă totuși nu ai cum să ajungi direct din Europa la destinația finală din State, încearcă să găsești un zbor la minim patru ore distanță de zborul cu care ai ajuns în State. Va trebui să treci prin câteva chinuri – coada la immigration, coada la preluarea bagajelor de cală (nu sunt automat rerutate pe zborul intern din State) coada la vamă, coada la re-check-in. Pe JFK în NY am stat odată patru ore – aveam zborul la 5h distanță deci l-am prins la boarding. Alte sfaturi utile:

 • pe avionul spre State trebuie să completezi formularul de vamă – de fapt un formular al Ministerului Agriculturii prin care declari că nu aduci în State ceva alimente din Europa. Apropo, nu ai voie să duci în State pălincă, salam, șuncă, brânză etc. Nu ai voie și dacă ești prins cu ele nu este deloc OK. Tot în formular completezi și unde vei locui în State pe perioada șederii.
 • cu două ore înainte de aterizare încearcă să te trezești, să îți trezești toate simțurile: vei avea nevoie de ele la intrarea în US.
 • odată aterizat va trebui să te așezi la coadă la control pașapoarte. Nu ai voie cu telefonul mobil! Drept urmare dă și tu un sms în țară că ai ajuns și închide-l.
 • la control pașapoarte asigură-te că ai în mână următoarele: pașaport, pașaport cu viză (dacă viza este pe un pașaport mai vechi), formular Min Agriculturii și alte documente ce dovedesc faptul că nu plănuiești să rămâi în State (utile mai ales dacă ajungi pentru prima oară în State).
 • dacă sunteți o familie nu este nevoie de interviuri separate, se face un singur interviu/ procedură per familie. În cadrul „interviului” răspunzi onest, cinstit, calm la toate întrebările.
 • de ce am zis chestia cu simțurile: după un zbor de 7h, 10h, 12h ești cam varză și este ușor să devii irascibil. Nu vrei să fii irascibil acolo. Și ofițerii sunt extrem de înțelegători dar până la un punct. Coada la control pașapoarte poate fi uriașă (2-3h) sau foarte scurtă (10 min).
 • s-ar putea să fii selectat pentru un interviu amănunțit din motive de securitate. Important: nimeni nu are nimic personal cu tine! Nu te panica, nu te enerva, răspunde onest și cinstit. Interviul poate dura mai mult, întrebările se pot repeta (o procedură normală), dar totul va fi bine. Dacă nu ești terorist ești ok; dacă ești terorist vei fi prins. Dacă ai ceva de ascuns vei fi prins. Sunt foarte buni și foarte profesioniști.

Practic cel mai greu lucru la experiența US este cum ajungi acolo. Dar odată ajuns, lucrurile devin excelente. Mai multe, în ep 2.

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment