imageBun, deci ai ajuns în State și ai trecut de border control, de vamă și ți-ai luat bagajul. Care sunt pașii următori? Păi înainte să începi să te plimbi, să cumperi tot ce mișcă, să explorezi, să călătorești trebuie să faci câțiva pași importanți pentru a te bucura pe deplin de experiența americană.

În primul rând trebuie să ajungi unde stai – la hotel, la prieteni, prin boscheți (vezi că nu este bine să dormi prin boscheți, dimineața riști să fii luat de oamenii în uniformă). Pentru asta trebuie să îți scoți niște bani – cam 80$-100$ să ai la tine. Sunt bancomate în aeroport – atenție că funcționează puțin diferit: bagi cardul după care scoți cardul și abia apoi poți opera tranzacția. Recomandarea mea este să nu plătești transportul cu cardul – am avut colegi care s-au trezit după aceea cu achiziții de mobilă prin China. După ce ți-ai scos banii ai câteva opțiuni de transport: tren, autobuz, taxi, metrou, UBER. Recomandarea mea este să „bugetezi” un taxi deoarece după 7-10h de zbor ești cam varză și riști să ațipești pe drum sau să nu îți dai seama unde trebuie să cobori. Nu am zis nimic încă de UBER – în această fază nu recomand UBER, de obicei la aeroport nu stau decât UBER Select și poți plăti un cost destul de piperat plus că vă găsiți destul de greu (mi-a luat vreo 20 de minute să mă găsesc cu șoferul de UBER). Revenind acum la taxi – te pui la o coadă lungă la taxiuri și aștepți. De obicei taxiurile de aeroport au un flat fee către oraș, de obicei nu depășește 30-40$.

Și ajungi acolo unde urmează să stai. Important: nu te culca imediat. Știu că somnul este extrem de important. Dar dacă vrei să nu zaci ca o legumă zilele următoare trebuie să te recuperezi dar să și dormi „inteligent”. Pentru a „învinge” diferența de fus orar eu am învățat că nu trebuie să te culci mai devreme de ora 9PM-10PM. Orice ar fi nu dorm, nu ațipesc, nu „fur” câteva minute de somn. Dacă faci asta te vei trezi „fresh” pe la 4AM când toată lumea doarme și vei cădea pe la 6-7PM. Nu, te lupți cu somnul până măcar la 9PM.

Prima cină/masă: vezi ce mănânci. În State mâncarea este puțin diferită. Zic „puțin” deoarece există restaurante cu mâncare de super-calitate unde însă trebuie să faci rezervare – vom vorbi despre ce mănânci în State într-un episod următor – dar și restaurante cu mâncare junk. Americanii s-au schimbat mult de cum îi știm în șabloane – grași și leneși – și au devenit obsedați de sport, sală și mâncare sănătoasă. Încercați deci ca prima masă să fie ceva cu salată, legume, carne slabă fără deserturi. Ceva care să vă pună pe picioare. Și tot timpul verificați numărul de calorii – apropo de asta, la un mic dejun îmi luasem un croissant cald cu carne de porc, cașcaval topit și ou. Avea un gust deosebit. Deosebit de bun pentru cele 1.000 kcal pe care mi le-a vârât direct în inimă.

Culcați-vă deci pe la 9-10PM. Prima voastră zi în State este pe cale să înceapă – ziua sosirii nu o putem numi o primă zi deoarece până te culci ești cam varză și nu percepi prea multe. Dar despre asta vorbim în episoadele următoare.

3 Comments

 1. Pentru jetlag, rețeta care merge la mine e asta (West Coast, deci 10 ore diferență de fus orar):

  Mă culc imediat ce ajung acolo – de obicei între 2 PM și 4 PM – și dorm maxim 2 ore (alarma ajută). Mă trezesc complet buimac, dar nu stau în casă ci ies la plimbare / shopping / etc. Așa îmi este mult mai ușor să rezist să nu adorm înainte de 11 PM. Cel mai important este să nu dorm mai mult de două ore, altfel foarte greu mă mai pot trezi înainte de miezul nopții.

  your mileage may vary.

 2. Cum tot povestesti despre USA am si eu o intrebare/rugaminte colaterala. Mi-am propus sa particip in toamna la Ignite dar azi cand am vrut sa platesc biletul de conferinta am descoperit ca s-au vandut toate (pe 15 aug. se pare ca s-au terminat biletele tip Full Pass). Cumva ai o invitatie/cod (ceva de genul asta) in plus prin intermediul careia sa pot cumpara un bilet complet? Daca nu voi lua doar cat mai e disponibil, adica doar 3 zile, dar mi-as fi dorit sa pot participa in toate cele 5 zile la prezentari.
  P.S.: nu ne cunoastem, ocazional iti mai citesc blogul si te-am vazut la diverse evenimente/prezentari (ultima oara in Timisoara la ITCongress)

 3. Buna Tudor,

  Gasesc informative aceste episoade. Te rog mult sa nu le abandonezi si sa continui cu ele cand mai ai timp.

  Succes in toate,
  Claudiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment