Îmi iubesc țara. Este și motivul pentru care am rămas în ea și dragostea de țară este cam singurul lucru care mă ține aici. Sunt mândru că sunt român și vreau ca România să aibă fundația solidă să reziste mulți ani de acum înainte.

Dar astăzi îmi este rușine de conducerea României. Nu pentru că este coruptă, incompetentă și penală în marea sa majoritate. Este ceea ce românii au ales deci oglindesc foarte bine o alegere, ci pentru că în anul centenarului cetățenii români sunt mai dezbinați ca oricând.

Mi-am promis că nu mai scriu articole în limba română pe blog, deoarece mi-am transformat site-ul într-un site de business. Dar mă doare, mă doare tare și trebuie să scriu.

Declarația primului ministru din această seară m-a îndurerat foarte tare. Și am să o reiau: „dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag”. Este o declarație înfiorătoare din punctul de vedere al unui prim ministru al unei țări membre UE și NATO. Înfiorătoare deoarece sugerează că primul-ministru și-ar dori ca cetățeni români (nu discutăm aici naționalitatea) să fie spânzurați. Mai înfiorătoare este reacția multora care zic că „domle bine le-a zis”. Și această postare este pentru voi toți cei care v-ați gândit că da domle, ce bine le-a zis-o.

Unirea de la 1918 nu ar fi fost posibilă fără larga participațiune a tuturor minorităților din România – maghiari, evrei, țigani, musulmani, sași, șvabi, italieni, tătari, armeni, ruși, ucraineni, sârbi și multe alte minorități care au binecuvântat istoria României cu cultura lor. Unirea nu ar fi fost posibilă! Nici între Moldova și Valahia și nici între Transilvania și Principatele Române (lumea uită că nu exista România ci Principatele Române!).

Dar să dăm puțin context dorinței de autonomie a Harcov-ului (Harghita + Covasna). Dacă doriți să înțelegeți vă urcați în mașină și mergeți acolo să vedeți o zonă de o sărăcie lucie. O zonă uitată de autorități, de partide (da, inclusiv de UDMR). O zonă chelită de păduri, furată în cel mai odios mod. Un Teleorman al Transilvaniei. Unde lumea a fost sărăcită și îndobitocită programatic, la fel ca toți cei din județele sărace ale României.

Știți să găsiți explicații celor care au votat PSD – domle sunt bătrâni, sunt săraci, au votat să primească un litru de ulei și un kil de orez sau câțiva lei la pensie, ce poți să le ceri? Dar nu puteți găsi explicații celor care vor autonomie fiindcă nu mai pot cu sărăcia și cu lipsa de viitor? V-a plăcut când cele trei județe din Bulgaria au zis că vor să se desprindă de Bulgaria și să se alipească la România, nu? V-a făcut să vă simțiți superior, nu? Este tot un strigăt al deznădejdii, al disperării, oamenii nu mai pot cu sărăcia și cu corupția!

Contextul zonei Harcov este simplu. Viktor Orban le flutură la nas perspectiva dublei cetățenii – oportunități de a fugi în State fără viză, de a munci pentru salarii mai bune. Administrația maghiară aruncă cu bani în această zonă (bani care se duc în vile și în alte combinații că Harcov-ul tot Teleorman rămâne). Care este ROI-ul? Viktor Orban are nevoie de voturile lor ca de aer că și maghiarii s-au cam săturat de Orban ca de mere acre. Și atunci îi ține îndobitociți și sclavi care să voteze în Ungaria cu Fidesz. Simplu și rapid și eficient. Și cu UDMR în România. Dar ei tot săraci sunt și cred că autonomia le va rezolva sărăcia cruntă. Credeți că Viktor Orban este patriot? Atunci cum de a lăsat să moară Malev într-un mod atât de execrabil și grețos (cam cum vom îngropa noi Tarom)?

Nu credeți? Vorbiți cu maghiarii din Cluj, Târgu Mureș, Oradea, Arad etc – nu au nici cea mai mică treabă cu autonomia! Ei sunt cetățeni români!

Mă doare această declarație care vine să dinamiteze proiectul România – o țară cu români, maghiari, țigani, evrei, sași, șvabi, secui, musulmani, tătari, lipoveni, sârbi, ucrainieni și multe alte minorități. Cu toții au cărți de identitate românești. Cu steagul României pe ele!

A, nu a făcut UDMR nimic pentru Harcov? Știm asta! A făcut altcineva ceva pentru a scoate această zonă din sărăcie? Bineînțeles că nu! A făcut cineva ceva pentru a scoate vreun județ sărac al României din sărăcie? Bineînțeles că nu! Și fix aici este problema…

La 100 de ani de la Marea Unire Transilvania este mai unită de Ungaria prin infrastructură (două autostrăzi majore ce leagă Transilvania de restul Europei) decât de România. A făcut vreo administrație centrală ceva concret pentru a lega Transilvania de Moldova și de Valahia? Au ajuns românii să demonstreze la Iași pentru o autostradă care să lege Moldova de Transilvania – tot de disperare!

Premierul României este un premier al tuturor românilor și totuși dorește ca cetățeni români să fluture alături de un steag – legitim sau ilegitim – este ca și cum noi am spune că vrem ca bătrânii să fie eutanasiați ca să nu mai voteze PSD. Este grețos și inuman!

Închei cu o chestie foarte personală… Vă place cum prezint la diverse evenimente? Vă place cum îmi lucrez prezentările? Vă place cum îmi structurez ideile și cum îmi conduc audiența spre o concluzie? Știți cine m-a învățat meserie? Un evreu, un ungur și un țigan. Sau cum veți spune mulți, un „jidan”, un „bozgor” și o „cioară”. Da, ei au fost mentorii mei în procesul meu de dezvoltare în zona de presentation skills…

România împlinește 100 de ani de la Marea Unire fără a fi în granițele ei de la Marea Unire. Un fel de centenar „merge și-așa”… În loc să ne batem între noi cetățeni români poate am face bine să ne gândim la românii care nu sunt astăzi în România.

 

La mulți ani România!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment